welldon-logo6welldon-logo6
manager@welldon.hu
+36 30 495 6522
Magyar
English
  • Home
  • About Us
  • Services
  • Publications
    • Welldon Video
  • Blog
  • Contact Us

(Magyar) Mit esznek az asztronauták?

Wednesday February 15th, 2017editor

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén felszolgált ételek első ránézésre nem túl étvágygerjesztőek. Előállításukkor a legfontosabb szempont, hogy fedezzék az állandó lebegésnek kitett asztronauták szervezetének megemelkedett tápanyagszükségletét. De vajon mi szolgál a különleges fogások alapanyagául?

Az űrügynökségek gasztronómiai részlegének munkatársai évek óta fáradoznak olyan ételek kifejlesztésén, melyek – a szigorú egészségügyi elveknek megfelelve – némi otthonérzetet is kölcsönöznek az űrben időző kutatók számára. Így indult útjára 2004-ben a Space Food Project névre hallgató együttműködés a Francia Nemzeti Űrügynökség, valamint Alain Ducasse francia séf és étterem tulajdonos csapata közt.

Szárított élelmiszert – köztük gabonát és húst – küldtek fel a legénységnek. Az űr sajátos tulajdonságaira való tekintettel azonban hosszú időn keresztül főzték az ételeket, hogy páratartalmuk minimálisra csökkenjen, és elveszítsék morzsálódó jellegüket. A súlytalanság állapotában megváltozik a szaglás, és másképp érzékelhetőek az ízek, mint itt, a Földön: egy részük – vagy akár egészük – eltűnik, ezért az űrben fogyasztott ételek a megszokottnál jóval erősebb, különleges fűszerezést igényelnek. A receptek kiötlésénél a séfeknek figyelniük kellett arra is, hogy bizonyos összetevők nem kívánatos fiziológiai reakciókat válthatnak ki az asztronautákból.

Ducasse és csapata végül harminc különböző fogást állított össze a legénység számára, úgy mint egy étteremben! Az űrbéli étlapon valódi ínyencségek is helyet kaptak: kacsasült, rántott zöldségek fűszeres paradicsomszósszal, zöld algából készült egytálétel, és még sok más, mely az űrállomás lakosai számára igazi földi hangulatot idézett. Nem feledkeztek meg a desszertekről sem: különösen nagy népszerűségnek örvendett a speciálisan elkészített fondue csokitorta, mely hamar az űrbéli ünnepek fénypontjává vált.

Nincs tudományos kutatás, mely bizonyítaná, hogy a jó konyha teszi boldoggá az asztronautákat, ám ahhoz nem férhet kétség, hogy a megszokott ízek segítenek leküzdeni a honvágyat, és egy-egy percre közelebb érezni az otthont.

ur-etterem

Fotó: www.euronews.com

Previous post ENG Mitől jó egy éttermi logó? Next post Egy étterem, amely bevételének 100%-át jótékony célra fordítja
© 2019 All rights reserved. Welldon Restaurant Consulting Website design: artamax.com

Design restaurant cafe bar or company logo, identity restaurant cafe wordpress website design in Budapest